Breve og telegrammer
Først i 1874 blev brevforbindelsen mellem Mandø og fastlandet organiseret i faste ramme med oprettelsen af en postembede. Inden da var brevgangen lejlighedsvis. Det vil sige, at man tog breve med, når man alligevel skulle til og fra fastlandet.
Niels Thomsen Hansen, født 1860 i hus 12, fortæller dog, at omkring 1870-erne der to mand, som hver besørgede posten fra og til Mandø en gang om ugen. Niels Mandøe har imidlertid skrevet, at dette kun var i efteråret.
Du kan her læse,
hvad Niels Thomsen har skrevet om forbindelsen til fastlandet.
Den første telegraflinie for offentlig brug i Danmark blev åbnet i 1854. Herefter sker en hurtig udbygning af telegrafsystemet. I 1861 blev den første telegrafstation i Ribe oprettet, og omkring samme tid var der telegrafforbindelse til de støre byer i Europa.
Telegrafen var en fantastisk forbedring i forhold til brev, når der skulle sendes gode eller dårlige nyheder hjem til øen, og den blev da også i vid udstrækning brugt af søfolkene fra Mandø.
Min farfar, Martin Carl Nielsen, født 1867 i hus 19, har fortalt, at telegrammer blev bragt til øen med gående bud fra fastlandet. Når telegrambudet, Lille Peder Post, blev han kaldt, dukkede op, rygtedes det hurtigt over hele øen. Man var selvfølgelig spændte på, hvad telegrammet kunne indeholde af gode eller dårlige nyheder. Et telegram sendte man ikke med bare almindeligheder.
I forordning om telegrafvæsenet var det bestemt, at afsender af telegram kunne forlange telegrammet udbragt mod betaling, hvis modtager ikke boede ved telegraflinien. Men ifølge Niels Mandøe var det mandøerne selv, der havde en aftale med budet. Den om fattede også, at han skulle blusse, når der kom breve fra øens søfolk.