1800 - 1813 Knud Nielsen Foght
Knud Nielsen Foght var en tidligere skipper på 52 år, som allerede i 1793 var gået på aftægt. Nu blev han degn og skoleholder med en årlig løn på 25 rigsdaler.
Pastor H. Bruun, præst på Mandø 1804 - 1810, havde ikke meget til overs for skolevæsenet, som "fortjener hos os med rette navn af mådelig". Han syntes desuden, at mandøboerne var for blødsødne over for deres "dovne og skødesløse børn". Du kan her læse
Bruuns beretning om skoleforholdene i hans bog: Forsøg til en fysisk oekonomisk beskrivelse over Ejlandet Mandøe. Den udkom 1806.
Skoleundervisningen har givetvist været mangelfuld, men man kan rejse spørgsmål ved, om det stod så skralt til, som Bruun fortæller. Skriftlige dokumenter og det forhold, at unge mænd fra øen nu tog en navigatøruddannelse, vidner dog om, at man besad en vis portion skolekundskaber.
Måske havde Bruun en bagtanke med at male skolesituationen sort i sort. Han foreslog nemlig, at præsten overtog undervisningen, for derved kunne han få en ekstra indtægt. Det var der behov for. Bruun kom til øen som fallent, og præsteembedet var ikke nogen guldgrube.
I sin bog skriver Bruun:" 13. april 1804 kaldet til sognepræst på Mandøe, hvor jeg i håb om bedre befordring har slidt tiden i to et halvt år."
1813 - 1819
Efter Knud Nielsen Foghts død lader det til, at præsten Johan Hieronimus Hansen også har måttet tage sig af kirkesanger- og skolelærerembederne, mod behørig aflønning. Det var også nødvendigt, i forvejen var Mandø præstekald efter biskoppens mening "såre ringe".
Det er dog ikke klart, hvorledes ordningen var. I 1814 omtales Christian Bundesen Bodesen som konstitueret degn, i 1817 som skolelærer og i 1819 som både kirkesanger og skoleholder.